fbpx

Les 2 – Afstand nemen van jouw gedachten 60 min

Afstand nemen van jouw gedachten

We gaan jouw gedachten onderzoeken. Gedachten die veel minder concreet of grijpbaar zijn dan de meeste mensen vermoeden. Want zeg nou zelf, gedachten zijn een beetje vaag. Toch laten we ons vaak meeslepen door onze eigen gedachten.

Gedachten kunnen een behoorlijke (negatieve) invloed hebben op ons leven. Het is dus belangrijk om eens wat vaker bewuste van afstand naar je gedachten te kijken. Het zijn maar gedachten. Hoe je er iets mee kunt doen, volgt later in deze module. Maar een eerste stap is om ze eens gewoon te bekijken.

Tijd voor een kritische blik op ons denken. We gaan er eens op een afstandje naar kijken.

Welkom Suus!

Mag ik (Angela) je voorstellen aan Suus, mijn verstand. Suus denkt er vaak in het wilde weg op los. Suus weet altijd alles beter en vind dat ik altijd beter mijn best moet doen. Ik moet altijd meer presteren en mezelf vooral bezighouden met wat anderen van mij vinden. Suus is daar erg druk mee, soms het liefst de hele dag. Ze vindt het ook niet erg leuk dat ik dit nu aan jullie vertel.

Als ik Suus herken en hoor, dan kan ik soms wel echt om haar lachen. Ze heeft dan weer van alles ingevuld waar echt niets van waar is. Maar soms laat ik me helemaal meenemen door Suus en dan ben ik het even kwijt. Wat ik dan ook zeg, Suus vindt dat ze gelijk heeft dus blijft zich maar druk maken. Van Suus moet ik prestaties leveren en even rustig een middag niets doen vindt zij helemaal geen optie.

Nu, jaren later, lukt het mij om de discussie met Suus niet meer aan te gaan. Daardoor heb ik minder strijd met haar. Ze doet nog wel vaak haar best om tot mij door te dringen, maar ik weet inmiddels dat ze niet altijd gelijk heeft. En soms heb ik echt wel iets aan haar om dingen op een andere manier te bekijken, maar ik laat me niet meer leiden door haar.

Suus mag er gewoon zijn. Ik hoor haar aan en geef haar de ruimte die ze nodig heeft. Vervolgens neem ik haar mee en ga ik mijn eigen weg.

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in.

Downloads

Hoe ik het deed… 

Suus is er nu eenmaal. Maar het heeft mij enorm geholpen om Suus te herkennen en niet altijd zo serieus te nemen. Suus gaat dan namelijk veel sneller ook weer weg! 

Angela van Dinther

Coach & Psychodynamisch therapeut, Gelukkig jezelf

Hoe doe jij het?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *