fbpx

Les 3 – To-do lijst 45 min

To-do lijstjes

To-do lijstjes, misschien heb je ze overal wel liggen en misschien gebruik je ze nooit. Als je ze gebruikt, weet je vast dat het handig is maar ze ook weer overal en nergens verdwijnen. In deze les leer je hoe je to-do lijstjes het beste kunt gebruiken.

Allereerst, verwar je to-do lijst niet met je braindump uit de les prioriteiten stellen. De les prioriteiten stellen doe je namelijk vóórdat je een to-do lijst maakt. Waar de meeste mensen de fout in gaan is álles op een to-do lijst zetten. Om vervolgens veel dingen niet af te kunnen vinken.

Waar gaat dat nu mis?

Begin met prioriteiten stellen. Maak een lijst met álles wat je nog moet doen en zet ze in de prioriteiten matrix uit les 4, module 6.  Nu weet je precies wat belangrijk, urgent, niet belangrijk en niet urgent is. Waarschijnlijk heb je al veel taken weg kunnen strepen en kom je erachter dat veel taken niet urgent of niet belangrijk zijn.

Vervolgens loop je de belangrijke en urgente taken langs en markeer je alles wat minder dan 30 minuten duurt. Dus eigenlijk wat je in een pomodoro kunt doen. Dit zijn echte to-do’s. Alle andere dingen ga je in les 6 Plannen.

Dus waar gaat het mis? Je to-do lijst is geen planner. Op je to-do lijst staan dingen die je redelijk snel kunt afwikkelen en kunt afvinken. Een to-do lijst kan je ook een heel fijn gevoel geven, tenzij je er projecten op hebt staan die langer dan een half uur duren. Dan is het helemaal niet meer fijn om zo’n lijst bij te houden, want afvinken is er niet bij.

Dus moet je je hele zolder opruimen, dan weet je al dat dit meer dan een half uur van je tijd kost. Dit is dus iets wat je moet plannen en niet wat je op je to-do lijst zet.

Elke week of elke dag?

Onderzoek even wat voor jou het prettigst is. Ik werk vaak met een to-do lijst voor een week, maar misschien vind jij het wel heel prettig om elke dag een nieuwe lijst op te stellen. Dit betekent dan ook dat je er elke dag opnieuw tijd aan moet besteden. Een voordeel kan zijn dat je elke dag opnieuw focus en overzicht creëert.

Tijd voor actie

Maak jouw to-do lijst aan de hand van de lijst die je hebt samengesteld in les 4, module 6. Is deze alweer iets gedateerd, maak dan eerst nog eens deze les.

Begin eens met een to-do lijst voor de aankomende week.

Download de to-do lijst template.

Downloads

Hoe ik het deed… 

Een planner, agenda en to-do lijst waren voor mij allemaal hetzelfde. Maar toen ik er achter kwam dat je deze op totaal verschillende manieren kunt gebruiken, had het voor mij ook echt nut om ze te gebruiken. 

Ik krijg energie van mijn to-do lijst. In pomodoro’s rond ik deze taken af. 

Ik werk het liefst met een to-do lijst voor een week, omdat dit ook te maken heeft met het doel van mijn week (zie ook de les: doel van de week). 

Angela van Dinther

Coach & Psychodynamisch therapeut, Gelukkig jezelf

Hoe werkt dit voor jou?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *