fbpx

Les 4 – Jouw gedachten ombuigen 60 min

Jouw gedachten ombuigen

Rationeel Emotieve Therapie (RET) gaat er vanuit dat jouw gevoelens en gedrag bepaald worden door wat je denkt. Ze gaan er vanuit dat de manier waarop jij over de situatie denkt, ervoor zorgt hoe jij je gedraagt en hoe jij je voelt. 

Voorbeeld: Een vriendin vraagt je om hulp.

Jij denkt: ik moet haar wel helpen, want anders ben ik egoïstisch. Ik kan geen nee zeggen, want dan is ze teleurgesteld. En als ze teleurgesteld is, dan zijn we straks misschien wel geen vriendinnen meer. 

Dat zorgt ervoor dat je je druk voelt, niet blij, stressig. Het maakt je ook wel boos op jezelf dat je geen nee kan zeggen, want je wil nog zoveel doen. En verdrietig, dat je dit eigenlijk doet om te voorkomen dat ze teleurgesteld is, terwijl je nu ontzettend jezelf teleurstelt. Je gaat toch (gedrag), maar met tegenzin. Je zet jezelf aan de kant en bent er weer voor een ander.

Met als gevolg dat je geen tijd meer hebt voor dat ene wat je zelf eigenlijk graag wilde doen. 

 Maar hoe zou je je eigenlijk willen voelen als een vriendin vraagt om hulp? Zou je je niet liever blij en vrolijk willen voelen, of tevreden? En misschien zou je haar dan wel gaan helpen of kan je tegen haar zeggen dat het nu niet uitkomt zonder je daar schuldig over te voelen. 

Je kunt je wel voorstellen dat de bovenstaande gedachten (ik moet wel helpen, anders ben ik egoistisch, straks raak ik haar kwijt, stel ik haar teleur etc), niet dat gevoel gaan veroorzaken. Maar wat zijn wel helpende gedachten?

Daar ga je in deze les uitgebreid mee aan de slag. 

Tip: Plan een sessie om deze les te volgen! 

 

Nieuwe paden maken

Nu je hebt geoefend met het op afstand bekijken van je gedachten, wordt het tijd om ze om te zetten. Het is ontzettend belangrijk om het huiswerk wat bij deze les hoort, zoveel mogelijk uit te voeren.

In je hoofd zijn allerlei puntjes met elkaar verbonden. Van het ene puntje naar het andere puntje loopt een pad. Er lopen vele paden door je hoofd. Sommige van die paadjes zijn voor jouw onbewuste het makkelijkst te belopen. Bijvoorbeeld de gedachte: ik ben altijd te druk, ik moet altijd op tijd zijn, ik doe het niet goed genoeg.

Maar goed nieuws, je kunt ook nieuwe paadjes maken. Het is niet makkelijk, want je moet hiervoor echt oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dus deze les mag je de aankomende tijd vooral heel veel herhalen. Ieder moment dat jij bijvoorbeeld denkt ‘ik ben te druk’, mag de opdrachten van deze les doen. 

Tijdens de vorige lessen heb je verschillende belemmerende gedachten opgeschreven. Overtuigingen die waarschijnlijk al heel lang in jouw systeem zitten. Tijdens deze les kun je deze of gedachten die je op dit moment hebt gebruiken.

Let’s go! Op naar een nieuwe mindset!

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in.

Downloads

Hoe ik het deed… 

Ik geloof in mezelf! Dat was mijn belangrijkste nieuwe gedachte. Daarin zit dat ik trots ben op mezelf en blij ben met wat ik doe. Ik mag fouten maken, ik ben een goede moeder. Allemaal helpende gedachten voor mij. 

Angela van Dinther

Coach & Psychodynamisch therapeut, Gelukkig jezelf

Wat is jouw helpende gedachte?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *