fbpx

Les 4 – Prioriteiten stellen 60 min

Wat zijn je taken?

Prioriteiten stellen is iets wat we bijna allemaal wel moeilijk vinden. Want het liefst wil je alles doen. Of niet? Ik in ieder geval wel. Maar als je alles blijft doen, zul je de rust en structuur niet in jouw leven krijgen. Want het is te veel en uiteindelijk kan je niets in de flow doen als je alles tegelijk wil doen. Dat is precies wat je niet meer wil, toch?

Prioriteiten stellen is keuzes maken. Keuzes maken kan alleen als je alles wat je moet, kan, wil of mag doen op een rijtje hebt. Dus we gaan én overzicht scheppen én keuzes maken.

De definitie van prioriteiten stellen is ‘voorrang verlenen aan’. Betekent dit dat je sommige dingen misschien niet meer gaat doen, ja! En logisch ook, want hoe je het nu doet is iets wat je niet wil. Je wil niet doorgaan met rennen en vliegen. Je wil leven in plaats van geleefd worden.

Prioriteiten stellen is eigenlijk de juiste dingen op het juiste moment doen. Maar wat zijn nou die juiste dingen. We gaan ermee aan de slag.

Om rekening mee te houden: Voor deze les wil ik je vragen om een dag lang het werkblad bij de hand te hebben.

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in. Maak allereerst de opdracht over je to-do lijst. 

Prioriteiten stellen

Even wat voordelen van een lijst maken in het algemeen:

  • Wat je opschrijft hoef je niet te onthouden
  • Wat je opschrijft kun je niet vergeten
  • Het schept overzicht en daardoor kun je prioriteiten stellen 

Als je lijst klaar is, maar dan ook echt klaar, mag je prioriteiten gaan stellen. Hoe we dat gaan doen, dat leg ik je uitgebreid uit.

Als het goed is heb je heel veel verschillende soorten taken opgeschreven. Voor jou op dit moment misschien allemaal even belangrijk en móeten ze allemaal. Daar gaan we vanaf, we gaan prioriteiten stellen en jouw taken in vier categorieën verdelen.

Belangrijk
Hier gaat het om taken die afgerond moeten worden, want als je dat niet doet, ontstaan er problemen.

Onbelangrijk
Het gaat hier om taken die geen ernstige gevolgen hebben als je deze niet uitvoert

Urgent
Deze taken moeten vandaag of deze week gebeuren.

Niet urgent
Het maakt niet zoveel uit wanneer je deze taken uitvoert.

Prioriteit 1 taken zijn taken die urgent zijn en belangrijk. Deze taken moet je zo snel mogelijk uitvoeren en deze krijgen voorrang op alles. Dit zijn dringende taken die gevolgen hebben als je ze niet doet.

Prioriteit 2 taken zijn taken die belangrijk zijn maar niet urgent. Ze hoeven niet vandaag of deze week. Je kunt ze inplannen (daarover in de volgende module meer) en eventueel voorbereiden indien nodig. Maar geen reden om alles te laten vallen of rennen voor deze taken.

Prioriteit 3 taken zijn wel urgent, maar niet belangrijk. De urgentie kan ervoor zorgen dat je deze taak vandaag moet doen, anders hoeft het niet meer te gebeuren. (Wat overigens ook goed kan zijn, want deze taak is niet belangrijk, dus heeft geen ernstige gevolgen als je het niet doet). Voorbeeld kan zijn dat je graag mee wil doen aan een online webinar. Het is niet zo belangrijk, het heeft geen gevolgen, maar aanmelden kan alleen vandaag nog.

Taken van prioriteit 4 zijn niet belangrijk en niet urgent. Ze kunnen blijven liggen en je kunt ze zelfs helemaal niet doen. Deze taken doe je alleen als je tijd over hebt.

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in. Je gaat jouw taken prioriteren. Wees hierbij kritisch. Door alles in prioriteit 1 te zetten ben je niet realistisch, want niet alles heeft gevolgen. Dus wees eerlijk naar jezelf.

Downloads

Hoe ik het deed… 

Alles moest tegelijk en alles was urgent én belangrijk. Tenminste, in mijn hoofd. Maar dat klopte natuurlijk niet. 

Deze opdracht doe ik regelmatig als mijn hoofd even overloopt van alles wat ik nog moet doen. Ik zet er zelfs nog een tijd/datum bij en plan het in. Daar gaan we uiteraard nog mee aan de slag. 

 

Angela van Dinther

Coach & Psychodynamisch therapeut, Gelukkig jezelf

Hoe gaat dit bij jou?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *