fbpx

Les 5 – Nee zeggen 60 min

Nee zeggen is lastig

Nee zeggen is voor veel mensen iets wat eigenlijk niet kan. Je hebt geleerd dat je klaar moet staan voor anderen of je bent bang voor de teleurstelling, boosheid van de ander. Maar als jij ‘JA’ blijft zeggen op alles, zul je geen overzicht, rust en structuur ervaren in jouw leven. Dus tijd om aan de slag te gaan met jouw ‘nee’.

Nee zeggen associëren we vaak met negativiteit. Van nature willen wij mensen helpen en willen we niet dat anderen teleurgesteld zijn in ons.

Zoals Steve Jobs (oprichter van Apple) zegt: Mensen denken dat focus betekent dat je ja zegt tegen datgene waar je mee bezig bent. Maar dat klopt helemaal niet. Je moet kiezen, voorzichtig zijn. Focus betekent niet ja zeggen tegen één ding, het betekent nee zeggen tegen duizend anderen dingen.

Zal er weerstand komen, zullen mensen iets vinden? Ja, vast wel. Maar jij bent nu voor jezelf aan het zorgen. Dat betekent niet dat je nooit meer rekening houdt met anderen of iets doet voor een ander, maar dat betekent dat je ervoor kiest om een leuker persoon te zijn voor jezelf én voor die ander.

Door nee te zeggen creëer je tijd voor jezelf. Tijd voor de dingen waar je energie van krijgt, tijd voor jouw geluksmomenten, tijd om jouw (sub)doel(en) te bereiken, tijd om dingen te doen die bij jouw kernwaarden passen.

Ga er mee oefenen, zeg vanaf nu alleen nog ja op de dingen die:

 • Echt moeten
 • Echt van groot belang zijn
 • Echt dringend zijn
 • Die jij alleen kan doen
 • Waar je heel enthousiast van wordt

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in.

Jouw soort 'Nee'

Hoe zeg je nu nee?

Aangezien je het waarschijnlijk niet gewend bent om nee te zeggen, ga ik je hiermee helpen. Hieronder een aantal tips hoe jij nee kunt zeggen. Kijk wat bij jou past door ze uit te proberen.

 1. Neem de tijd

Vaak zeggen we direct en snel ja. We zijn dit gewend en willen mensen niet teleurstellen. Door direct ja te zeggen, doe je jezelf te kort. Maar automatisch nee zeggen lukt nu misschien nog niet. Neem daarom tijd. Dit kan je doen door te zeggen dat je er even over na wil denken en er nog op terug komt. Kies dit als een automatisch antwoord. Je kunt hiermee tijd winnen door voor jezelf eens na te gaan of dit voor jou iets urgents, belangrijks is of dat je er heel enthousiast van wordt. 

 1. Kies een soort nee die je wil geven.

  Je hebt nu tijd genomen, maar nee zeggen vind je nog te lastig. Kies dan eens een soort nee die je graag wil geven.

  1. Uitstellen
   Je kunt aangegeven dat dat je er nu geen ruimte voor hebt, maar misschien op een later moment wel. Je komt niet bot over en je vraagt eigenlijk de vrager om het later nog eens te vragen. Zo kun je ook zien of iets écht belangrijk was als de vrager daarna nog bij je terugkomt.
  2. De sociale nee
   Je wil anderen graag helpen en voor ze klaar staan, daarom vind je nee zeggen misschien wel moeilijk. Zet eens de sociale kaart in; nee, want ik wil graag meer tijd met mijn kinderen doorbrengen. Nee, ik heb mijn partner beloofd om wat meer thuis te zijn.
  3. Leg jouw doel uit
   Leg eens uit dat je zo vaak ja zegt, dat je aan zoveel dingen niet toekomt en je graag wat meer rust zou willen. Geef aan dat je graag wil helpen, maar dat je beter voor jezelf wil zorgen en het daarom nu niet doet.
  4. De harde nee
   Dit is voor veel mensen de moeilijkste nee die er is. Gewoon nee! Je bent geen verklaring schuldig, je hoeft geen ja te zeggen. En ja, iemand kan daar teleurgesteld of boos om zijn als jij nee zegt, maar dat is iets wat bij die ander ligt. Iemand heeft ook het recht om dat te zijn, maar het gaat erom wat het met jou doet. Waarom raakt het jou zo als iemand teleurgesteld of boos is?

 Besef dat je geen nee zegt tegen de persoon zelf, maar tegen de vraag. Je hebt het recht om nee te zeggen. En een goede vriend/vriendin zal dat ook begrijpen. Je hebt ook recht op een avond niets doen of een dag voor jezelf. Begrijpt iemand het niet, besef dan goed dat dit iets is wat bij die persoon hoort en niet bij jou.

Nee zeggen tegen de ander, is ja zeggen tegen jezelf!

  Tijd voor actie

  Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in.

  Downloads

  Hoe ik het deed… 

  Nee zeggen kwam niet echt voor in mijn woordenboek. Als ik namelijk nee zei, dan verloor ik vaak mensen of werden ze boos en vonden ze iets van mij. Soms dacht ik dat alleen maar, maar soms was het ook echt zo. 

  Deze mensen pasten blijkbaar niet in mijn leven, hoe jammer ook. Eén van mijn kernwaarden is eerlijkheid en nu kan, soms wel met moeite, nee zeggen vanuit deze kernwaarde. En beter voor mezelf zorgen. 

  Mijn soort nee is, sorry, ik zou het graag voor je doen, maar dat gaat mij nu niet lukken. Misschien kan die of die je hiermee helpen. 

  Angela van Dinther

  Coach & Psychodynamisch therapeut, Gelukkig jezelf

  Hoe zeg jij nee?

  0 reacties

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *