fbpx

Les 6 – Jouw drukte stempel 60 min

Jouw stempel van drukte

Wat doe jij eigenlijk als je het te druk hebt?

Vaak komt het echte gevoel van drukte op een bepaald moment. Je to-do lijst lijkt van het ene op andere moment 10 keer zo groot en alles is ineens te veel.

Als jij het redelijke rustig hebt en er komt iets op jouw to-do lijst, dan heeft dit vaak weinig invloed op hoe druk je je echt voelt. Maar soms komt daar het moment dat het echt teveel is. Het is belangrijk dat je dat moment gaat herkennen. Door je bewust te zijn dat dat moment er aankomt, kun je op tijd een stapje terug doen.

Psycholoog Tony Crabbe heeft de stempel van drukte bedacht. Hij zegt: Hoe meer dingen je doet of moet doen, bij iedereen volgt er dan een onbewuste subtiele gedragsverandering. Dat is jouw unieke stempel van drukte.

Gebruik deze unieke stempel als een soort waarschuwing voor jezelf. Zodat je een stapje terug kunt doen en kunt voorkomen dat je je heel stressig, gehaast of paniekerig voelt.

We gaan eens kijken wat jouw stempel van drukte is. Wat merk jij als je je heel druk bent? Ben je vaker dingen kwijt? Ben je geprikkeld? Ben je kortaf? Ga je meer snoepen? Krijg je het koud? Luister je niet meer goed naar jezelf? Pak je vaker je telefoon?

Wat doe jij?

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in.

Downloads

Hoe ik het deed… 

Zodra ik afspraken vergeet dan betekent dat voor mij echt dat ik het te druk ben. Het begint vaak met geïrriteerd zijn om de kleinste dingen, maar dat merk ik dan niet altijd op tijd op dus daar ligt nog wel meer bewustwording voor mij.

Maar zodra ik afspraken vergeet of dubbele afspraken maak, is dat voor mij een heel duidelijk teken dat ik een stapje terug moet doen en dat doe ik dan ook. 

Daarnaast geeft mijn lichaam het ook aan. Mijn nek begint pijn te doen, wat voor mij ook een teken is van drukte en stress. 

Angela van Dinther

Coach & Psychodynamisch therapeut, Gelukkig jezelf

Wat is jouw stempel van drukte?

2 Reacties

 1. Irma Van Der Horst

  Wanneer ik het ineens te druk heb, ga ik onbewust feller reageren op de ander, ik raak geïrriteerd. Ik word dan chagrijnig.
  Ook ben ik dan een stuk gehaaster, dit merk ik ook aan mijn hartslag die sneller gaat.
  Ik voel dan geen rust om rustig even te gaan zitten en vergeet zelfs vaak te eten/drinken.
  Ook luister ik dan slecht naar wat een ander te vertellen heeft (even geen ruimte in mijn hoofd)

  Antwoord
  • Angela

   Goed om je daar van bewust te zijn! En na jouw sessie mooi mee aan de slag! 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *