fbpx

Les 7 – Jouw vrije dag 30 min

Een vrije dag

Misschien heb je bepaalde dagen in de week vrij of moet je echt vrij nemen, óf misschien ben je wel altijd ‘vrij’. In zo’n vrije dag kan vaak van alles ingepland en gepropt worden. Herkenbaar? 

Na module 6, les 8, weet je inmiddels dat het belangrijk is om jezelf op te laden. Je weet wat je niet wil, je weet wat je wel wil, wat je doelen zijn en gebruik dit alles ook om jouw vrije dag zo fijn mogelijk in te delen.

Natuurlijk zijn er soms dingen die je graag gedaan wil hebben. Maar hoe voorkom je dat je jouw vrije dag van ‘s ochtends tot ‘s avonds vol propt om vervolgens aan het einde van de dag echt geen energie meer te hebben. Zie ook de les over Jouw energiebronnen.

Eerst gaan we eens goed kijken naar hoe een vrije dag er op dit moment uit ziet. Vervolgens naar wat je anders zou kunnen doen. 

En dan ben je klaar voor les 8, Plannen! 

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in. 

Tips voor het invullen van jouw vrije dag

Enkele tips voor jou die jou kunnen helpen bij in het inplannen van jouw vrije dag:

  • Zorg dat je één dagdeel helemaal vrij houdt. Dan kun je doen wat je wil, aan de slag met jouw energiebronnen op verschillende manieren. Je hebt tijd nodig om op te laden. Dus ja, je mag ook een middagje hangen voor de televisie. Dat heb je namelijk verdient. Jouw telefoon hang je ook aan de oplader, waarom zou je jezelf niet opladen?
  • Plan de taken die écht moeten in de ochtend. Zodat je de middag tijd hebt om iets anders te doen. Bijvoorbeeld:
    • Maak een lijstje met jouw 100 geluksmomenten. Zo sta je wederom even stil bij jouw leven hoe het nu is.
    • Maak een grote wandeling. Ook al vul je de dag misschien wel bijna helemaal in, zorg dat je tijd vrij hebt voor een wandeling. Zónder telefoon, gewoon om je heen kijken. 
    • Lees een mooi boek, ga lekker in bad
    • Geniet bewust van momenten thuis, bijvoorbeeld met je kinderen

 

Downloads

Hoe ik het deed… 

Tandarts, vriendinnenbezoekjes, dokter, sporten. Een vrije dag was voor mij een dag dat écht iets moet. Je kunt toch niet gewoon op de bank gaan zitten? 

Natúúrlijk wel! Gun jezelf die momenten dat je even niets doet, even geniet van rust. Het is jóuw vrije dag en jij bepaalt. 

Dit is wat ik zo vaak als ik kon tegen mezelf heb gezegd. Ik werk hard en daar tegenover moet ontspanning staan. Dat betekent dus ook dat ik geen afspraken in plan die mij energie kosten tenzij ze nodig zijn, bijvoorbeeld een tandarts bezoekje. 

Het grote verschil tussen mijn normale vrije dag jaren geleden en mijn vrije dag nu, is dat ik keuzes maak. Ik kies bewust om iets wel of niet te doen. En… ik hou tijd vrij, al is het om een kast op te ruimen die ik al een hele lange tijd wil opruimen of om een spelletje te doen met één van de jongens. 

Angela van Dinther

Coach & Psychodynamisch therapeut, Gelukkig jezelf

Hoe is dit voor jou?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *