fbpx

Les 8 – Ontspanning 120 min

Ontspanning

Ontspanning is ontzettend belangrijk om focus te kunnen krijgen, om in de flow te kunnen zitten. In deze les ga ik je meenemen in een aantal manieren om te ontspannen. Dit kunnen voor jou bekende en onbekende manieren zijn. Mijn tip is wederom, probeer het uit, ga het gewoon doen!

Waarom is ontspanning zo belangrijk? Als je maar blijft rennen en vliegen en dus niet voldoende ontspant, maak je een stresshormoon aan. Het stresshormoon is in principe heel nuttig, het maakt je klaar voor actie en klaar om te rennen, klaar voor actie en ook klaar voor vluchten en vechten.

Maar als je stress iets chronisch wordt, dan gaat het jou belemmeren. Je kunt te maken krijgen met lichamelijk en psychische klachten. Misschien herken je het wel, altijd moe, opgejaagd, down gevoel, geprikkeld. Dat is een teken dat je te weinig ontspanning hebt.

Nu zijn er heel veel manieren van ontspanning en voor iedereen is het anders. De één vindt sporten ontzettend ontspannend, de ander vindt tv kijken heel ontspannend. Het maakt niet uit hoe je het doet, maar belangrijk is dat je écht ontspant. Je lichaam zichzelf laat opladen, zodat je daarna weer aan de slag kunt met wat je wil doen.

Juist als je heel druk bent is het des te belangrijker om rust te nemen. Je zult ook merken dat dit een positief effect heeft op zowel je lichaam als je geest.  Denk aan jouw 4 energiebronnen. Het heeft een positief effect op je gezondheid en op je gedachten. Je zit beter in je vel en je kunt beter in de flow komen, wat natuurlijk ontzettend fijn is.

Ontspanning zorgt ook voor een betere focus. Je verdoet je tijd niet als je pauze neemt, integendeel. Door af en toe goede ontspanning te pakken, krijg je meer energie en kun je je beter focussen.

Mindfulness

Voor sommige mensen een zweverig ding, maar mindfulness is eigenlijk niets anders dan écht aanwezig zijn in het hier en nu. Dus even te stoppen met rennen en vliegen! Even open en bewust zijn in het huidige moment. Leven met aandacht. Niet piekeren en stressen. Dat is wat mindfulness doet.

Wat wij mensen vaak doen is bezig zijn met morgen, overmorgen en gisteren. Ik moet straks even dit, ik ga eerst even dit afronden en dan ga ik dit en dit doen. Ik moet deze week ook nog even dat telefoontje plegen. Door continu met je hoofd en lijf al een paar stappen verder te zijn, is het vrij lastig om te ontspannen.

Mindfulness kun je ook heel goed trainen. Waar je nu misschien de rust nog niet hebt voor mindfulness oefeningen, adviseer ik je echt om deze oefeningen te blijven trainen. Je zult echt merken dat dit een positief effect heeft. Mindfulness zorgt voor meer focus en betere prestaties. Maar ook voor minder stress en minder piekeren.

In het werkboek vind je mindfulness oefeningen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je meer in het hier en nu leeft, zodat je ook meer kunt ontspannen en kunt genieten van dit moment. 

 

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in. 

De opdrachten in deze les draaien allemaal om ontspanning. Probeer uit wat bij jou past en waar jij echt ontspannen van wordt. In de volgende module gaan we hier nog verder mee aan de slag.

Meer oefeningen voor jou!

In het werkboek van deze les vind je een aantal oefeningen. Wil je nóg meer oefeningen uitproberen? Dan heb ik er hier verschillende voor je verzamelt.

Ga naar de oefeningen!

 

Downloads

Hoe ik het deed… 

Mindfulness was voor mij dus echt iets zweverigs.

Net na mijn scheiding wist ik niet meer waar ik het moest zoeken en ben ik zelfs een heel weekend naar Texel geweest om een mindfulness weekend te volgen. 3 dagen lang, 24 uur per dag. Dit heeft mij zo enorm geholpen. Het accepteren, erkennen van gevoelens en gedachten én het leven in hier en nu in plaats van morgen, overmorgen en eergisteren, was voor mij de grote verandering. 

Het fijne is, je hoeft het niet te doen met een doel. Er is wat er is. Als je daarmee in strijd gaat, dan wordt het groter. Erken en accepteer je het, neem je het waar, dan zakt het al ontzettend af. 

Angela van Dinther

Coach & Psychodynamisch therapeut, Gelukkig jezelf

Wat doe jij aan ontspanning?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *