fbpx

Bonusles – Moet ik dit nu doen? 60 min

Moet ik dit nu doen?

Veel drukte die we onszelf opleggen is omdat we dingen doen die we misschien wel eens gewoon kunnen laten liggen. Door de oefening ‘moet ik dit nu doen’, krijg je inzicht in of het wel prioriteit is.

Doe deze oefening regelmatig, maak het je eigen. Stel jezelf de volgende vragen regelmatig om nog meer focus te hebben op wat je echt wil doen.

Deze vraag kan je op verschillende manieren stellen:

  • MOET ik dit nu doen? Is het een need-to-do of een nice-to do? Is het belangrijk en echt noodzaak? Of zou je het graag willen doen als je tijd hebt? Of is het iets wat je graag zou willen doen omdat iemand anders het van je verwacht? (en vergeet niet, nee is ook een antwoord als iemand anders je iets vraagt).
  • Moet IK dit nu doen? Ben jij de enige persoon die dit kan doen? Of kun je het aan iemand anders uitbesteden?
  • Moet ik DIT nu doen? Is dit wat er moet gebeuren? Of is er ook een ander alternatief? B.v. in plaats van afspreken met iemand, kan bellen ook voldoende zijn? Of strijken, kan opvouwen en later strijken als je het pakt bijvoorbeeld ook voldoende zijn?
  • Moet ik dit NU doen? Of kan het wachten? Vaak lijkt het dringender dan het is en los het zich vanzelf ook wel eens op als je het niet direct doet. Is de urgentie echt hoog of heb jij of iemand anders dat er van gemaakt?
  • Moet ik dit nu DOEN? Bepaal of het überhaupt een uit te voeren actie is. Of hoef je er wellicht niets mee te doen? Bijvoorbeeld als je in de CC staat in een mail, hoef je er niets mee te doen. Ook hier geldt, soms lost het zichzelf wel op.

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en oefen dit zo vaak mogelijk voor bepaalde taken en situaties, zodat het helemaal in jouw systeem zit. 

Downloads

Hoe ik het deed… 

Deze vraag stel ik bijna dagelijks aan mezelf. Ik gebruik 2 of 3 versies meestal die het meest bij mij passen. Bijvoorbeeld, elke maandag en dinsdagochtend was ik druk met brood smeren, tassen klaar maken, kinderen aankleden en ondertussen stond mijn vriend lekker te douchen. Toen ik mezelf deze vragen stelde, heb ik tegen hem gezegd dat hij dit ook kan doen. Wat betekent dat de eerste paar keer het ene kind 2 pakjes drinken i.p.v. fruit kreeg etc. Maar als dat het ergste is? Voor mij meer rust en het gaat nu hartstikke goed. 

Dus onthou deze opdracht, je hoeft niet alles te doen, niet nu, niet jij en soms hoeft er niets gedaan te worden. 

Angela van Dinther

Coach & Psychodynamisch therapeut, Gelukkig jezelf

Hoe doe jij dit?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *