fbpx

Les 4 – Jouw regels en controle 30 min

Jouw regels en controle

Hoe streng ben jij eigenlijk voor jezelf?

Wat zijn de manieren waarop je jezelf, je omgeving, je gedachten en je gevoelens probeert te controleren? Voorbeelden die je misschien kunnen helpen zijn: ik moet niet zeuren, ik moet mijn afspraken nakomen, ik moet spontaan doen tegen iedereen, ik mag niet laten zien als ik verdrietig ben, het huis moet schoon zijn etc.

Wat zijn jouw regels? Hoe hou jij controle?

 

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in.

Metafoor - De hongerige tijger

Deze metafoor laat goed zien hoe onschuldig het uitoefenen van regeltjes soms begint. Kleine, handige regeltjes veranderen op den duur in strenge wetboeken. In het begin is het helemaal niet zo’n punt dat je huis schoon moet zijn, maar al snel wordt het een regel dat er nooit meer iets aan rotzooi mag liggen. Jouw regels om controle te houden worden steeds groter en groter.

Dit kun je vergelijken met het volgende voorbeeld:

Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt en je op de stoep voor je deur een schattig tijgerjong aantreft. Je merkt dat hij honger heeft en je voert hem wat gemalen vlees. Dit doe je elke dag en elke dag wordt het lieve tijgertje een stukje groter. Uiteindelijk verandert het schattige tijgertje in een groot agressief beest. En ben jij slaaf van dit beest omdat je weet dat het je aan stukken zal scheuren als het niet krijgt wat het wil.

Je lieve huisdiertje is nu veranderd in een ontembaar beest, dat je aanvalt als hij niet krijgt wat hij wil. Elke keer als je weer jouw regels uitvoert, ben je eigenlijk bezig om dit tijgertje te voeren.

Downloads

Hoe doe jij het?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *