fbpx

Les 2 – Jouw energiebronnen 30 min

Jouw energie niveaus

Als je weinig energie hebt, kun je maar weinig verzetten. Tony Schwartz heeft onderzocht dat een mens 4 energieniveaus heeft. Hij zegt zelfs dat je niet je tijd moet managen maar je energie moet managen. En aangezien ik het met beide eens ben, gaan we ook kijken naar jouw energieniveaus en gaan we daar ook mee aan de slag. Met sommige niveaus ben je al hard bezig geweest.

De kunst is om te herkennen wat deze vier niveaus nodig hebben. Als deze vier niveaus niet in balans zijn, zal het vrij lastig zijn om overzicht, rust en structuur te bewaren. Vaak denken we dat alleen even bijslapen helpt om weer voldoende energie te hebben. Maar Tony Schwartz gaat er vanuit dat je balans moet hebben op 4 niveaus, namelijk:

Fysieke energie

Als je fysiek goed in conditie bent, dan voel je je lekker en heb je energie om je energiek te voelen. Maar het fysieke lichaam geeft ook vaak aan als het teveel is, als we er tenminste naar luisteren. Wat zegt zeurende hoofdpijn jou bijvoorbeeld? Het fysieke lichaam geeft allerlei signalen af dat er iets op één van de andere niveaus niet in balans is.

Fysieke energie gaat onder andere over slaap, voeding, beweging & ademhaling. Goed voor je lichaam zorgen. Neem jij voldoende rust? Eet je gezond? Luister jij naar jouw lichaam?

Emotionele energie

Deze energie gaat over jouw emoties. Laat jij ze toe? Heb je goed contact met jouw gevoel? Als de emotionele energie niet in balans is, dan ervaar je gevoelens als ongeduldigheid, negativiteit en weinig (zelf)vertrouwen. Is er nog onverwerkt verdriet, dan zal dit energielevel vaak uit balans zijn. Het is belangrijk om je emotionele energie goed te verzorgen. Uit jij jouw gevoelens?

Mentale energie

Dit energieniveau gaat over jouw focus en mindset. Ben je met de goede dingen bezig en doe je die met een positieve insteek? Of pak je van alles en nog wat op omdat je dat moet van jezelf of een ander? Denk je positief of juist vaker negatief? Denk je regelmatig “het zal wel weer niet lukken”. Sta je ‘s ochtends op en denk je aan de moeizame dag die eraan komt? Dit gaat dus over jouw mindset, waar je al volop mee aan de slag bent geweest.

Spirituele energie

Spirituele energie gaat over jou, jou als persoon. Waarom doe je de dingen die je doet? Waarom wil je bereiken wat je wilt bereiken? Dit gaat over jouw kernwaarden. Doe jij dingen vanuit jouw kernwaarden, dan zul je hierin energie ervaren. Dingen die niet bij jouw kernwaarden passen, zullen deze energie uit balans brengen.

Om in de flow te komen, heb je balans nodig op al deze niveaus.

Tijd voor actie

Aan de slag! Download het werkboek van deze les en vul de opdrachten in.

Downloads

Hoe ik het deed… 

Heel lang was ik helemaal niet bezig met mijn emotionele energiebron. Gevoelens kon ik prima tonen, maar te veel en te heftig voor mijn gevoel zonder te weten waar het vandaan kwam. Veel soorten hulp gezocht voor verschillende dingen, maar uiteindelijk écht met de kern aan de slag gegaan bij een psychodynamisch therapeut (vandaar ook nu mijn vak). Dat heeft mij ontzettend geholpen. Veel negatief over mijzelf denken kostte mij namelijk ontzettend veel energie. Terwijl ik genoeg sliep, snapte ik daar helemaal niets van destijds. 

Daarnaast was ik met spirituele energie helemaal niet bezig. Pas toen ik het bovenstaande leerde, begon ik daarmee iets te doen. Ik deed vooral wat anderen van mij verwachtte in plaats van wat ik zelf echt wilde. 

Ben ik altijd in balans? Nee hoor. Maar inzicht in deze energieniveaus helpt mij wel om sneller weer in balans te komen. 

Angela van Dinther

Coach & Psychodynamisch therapeut, Gelukkig jezelf

Hoe zit dat bij jou?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *